Home

Artikler
Robot
Netværk
Tele
Installationer
Lys
Komponenter
Elektronik
Cases
Håndværk
Elektroteknik
Historien
Af interesse
Diverse
Opslag
Billedopslag
FAQ
Video
Links
Om

Tilpasset søgning

Må en stikkontakt med jordkontakt opsættes uden forbindelse til beskyttelsesleder?

Dokument oprettet:20 Jul 2010
Senest ændret:24 Apr 2021

Svaret på, om der er krav om tilsluttet beskyttelsesleder til en stikkontakt med jordkontakt ved udvidelser eller ændringer af en eksisterende installation, fremgår af SIK-meddelelse Elinstallationer nr. 21/09 med overskriften Elektriske installationer - Beskyttelse mod indirekte berøring.

I Meddelelse 21/09 fra februar 2009 står der blandt andet følgende:

Hvis stikkontakten har en jordkontakt skal der være fremført en virksom beskyttelsesleder, som skal forbindes til jordkontakten.

[SIK-Meddelelse Elinstallationer 21-09]

Den refererede meddelelse er udkommet 7 gange med varierende ordlyd siden maj 1993. I meddelelsen Elinstallationer nr. 16/04 fra november 2004 var følgende at læse:
I installationer udført efter ældre installationsbestemmelser, hvor der ikke var krav om fremført beskyttelsesleder, er det tilladt at opsætte stikkontakter med jord, f.eks. ved mindre udvidelser eller ændringer, uden at forbinde jordkontakten, forudsat at installationen er beskyttet med HFI- eller HPFI-afbryder. Det betyder samtidig, at en eksisterende stikkontakt uden jord kan udskiftes med en stikkontakt med jord men uden jordforbindelse, når den beskyttes med en HFI- eller HPFI-afbryder.

[SIK-Meddelelse Elinstallationer 16-04]

I meddelelsen Elinstallationer nr. 7/08 fra juni 2008 blev følgende linjer tilføjet i forbindelse med indførelsen af det fransk-belgiske pindjordsstikkontaktsystem som et alternativ til det danske stikkontaktsystem:
Hvis der anvendes pindjordsstikkontakter skal der dog altid være fremført en virksom beskyttelsesleder, som skal forbindes til jordkontakten, og installationen skal være beskyttet med HFI- eller HPFI-afbryder.

[SIK-Meddelelse Elinstallationer 7-08]

Summa summarum: Ved udvidelser eller ændringer af eksisterende installationer, udført før februar 2009, kan man risikere, at en evt jordkontakt i en stikkontakt ikke har forbindelse med en virksom beskyttelsesleder, mens det efter denne dato har været et krav at denne forbindelse er etableret.


Interne links til emner i denne FAQ: Eksterne links til emner i denne FAQ:


Home | Copyright © 2002-2023 Cubus | cubusadsldk@gmail.com