Home

Artikler
Robot
Netværk
Tele
Installationer
Lys
Komponenter
Elektronik
Cases
Håndværk
Elektroteknik
Historien
Af interesse
Diverse
Opslag
Billedopslag
FAQ
Video
Links
Om

Tilpasset søgning

Neozed og Diazed sikringer

Dokument oprettet:11 Mar 2006
Senest ændret:26 Mar 2017


En 10 A neozed sikring til venstre og en diazed sikring til højre, også på 10 A. Diazed sikringer er generelt fysisk større end neozed sikringer ved samme mærkestrøm og ses typisk i ældre installationer.


Bogstavet D er den neutrale normbetegnelse for en diazed sikring. Bogstavet følges af et romertal fra I til V. Romertallet angiver en fysisk byggestørrelse for sikringen, fx DIII (strømstyrker fra 35 A til 63 A).

Betegnelsen diazed er et varemærke som tilhører Siemens, der introducerede diazed sikringen omkring 1904 (navnet diazed patenteret 1908). Navnets 3 første bogstaver har baggrund i, at det er diameteren på sikringen, som forhindrer, at en strøm­mæs­sigt for stor sikring kan indsættes i en given installation. Bogstavet z kommer fra det tyske "zwei­teilige" (todelt). Der var ved introduktionen tale om en nyhed i forhold kendte sikringer, nemlig at komponenten var todelt i form af et skruehovede og en sikringsindsats. De to sidste bogstaver "ed" hentyder til Edison. Skruehovedet har edison gevind, fx har hovedet til en DII sikring (2-25 A) et E27 gevind, samme gevind som findes på fx en 60 W glødelampe.

Neozed sikringen blev introduceret i 1967 af Siemens. "Neo" betyder ny. Den neutrale normbetegnelse er D0 (D-nul). Strømmæssigt strækker neozed sikringen sig fra 2 A til 100 A og byggestørrelsesmæssigt er den opdelt i D01, D02 og D03. Ud over at være mere kompakt har den også et lavere effekttab under drift sammen­lignet med diazed.
Interne links til dette billedopslag:

Eksterne links til dette billedopslag:


Home | Copyright © 2002-2019 Cubus | cubusadsldk@gmail.com