Home

Artikler
Robot
Netværk
Tele
Installationer
Lys
Komponenter
Elektronik
Cases
Håndværk
Elektroteknik
Historien
Af interesse
Diverse
Opslag
Billedopslag
FAQ
Video
Links
Om

Tilpasset søgning

Sikringers farveangivelse af mærkestrøm

Dokument oprettet:7 Nov 2002
Senest ændret:24 Apr 2021

6 A Neozed sikringSmeltesikringer beskytter en elektrisk installation i tilfælde af overbelastning og kort­slutning. Hvis sikringens mærkestrøm overskrides, afbrydes strømmen ved at en tynd metaltråd inde i sikringen smelter (afbrydelse sker efter et vist tidsrum, afhængig af hvor stor strømover­skrid­elsen er. Tiden kan bestemmes ud fra kurvediagrammer fra produ­centen).

To meget anvendte sikringstyper kaldes for Diazed (mere buttet formfaktor) og Neozed (slankere). De har en fjeder­belastet lille skive bagtil (pop-ud indikator), som dels fortæller noget om sikringens mærkestrøm (ved hjælp af farvekode), dels indikerer om sikringen er sprunget (er indikatoren gået løs eller evt skudt helt væk?).

Sikringsstørrelse og farvemærkning
Mærkestrøm Farvekode Illustration
2 A Rosa
4 A Brun
6 A Grøn
10 A Rød
13 A Sort
16 A Grå
20 A Blå
25 A Gul
35 A Sort
50 A Hvid
63 A Kobber
80 A Sølv
100 A Rød


Frimærker fra 'Deutches Reich' med pålydende 10 tyske reichspfennig og 20 tyske reichspfennig.Baggrunden for valget af en del af farverne kan spores til kulører på frimærker i "Deutches Reich" omkring 1906. Her blev farvemærkning af sikringstørrelser introduceret i Tyskland og sammenfaldet mellem frimærke­værdier, farver og sikringers mærkestrøm skulle gøre det lettere at aflæse, hvor stor en sikring der sad i en given installation. Fx var et frimærke pålydende 10 tyske reichspfennig rødt mens det var blåt når den pålydende værdi var 20 tyske reichspfennig.


Interne links til emner i dette opslag: Eksterne links til emner i dette opslag:


Home | Copyright © 2002-2023 Cubus | cubusadsldk@gmail.com