Home

Artikler
Robot
Netværk
Tele
Installationer
Lys
Komponenter
Elektronik
Cases
Håndværk
Elektroteknik
Historien
Af interesse
Diverse
Opslag
Billedopslag
FAQ
Video
Links
Om

Tilpasset søgning

Strømkurve, 15 W kompaktlystofrør

Dokument oprettet:1 Feb 2013
Senest ændret:24 Apr 2021

15 W kompaktlystofrørStrømkurven på et kompaktlystofrør (sparepære) med en opgiven optaget effekt på 15 W er blevet målt med et oscilloskop.

Kompaktlysstofrør med indbygget forkoblingsudstyr begyndte at dukke op i 1980erne som et strømmæssigt billigere alternativ til den traditionelle glødelampe. Kvaliteten af lyset er dog ringere ligesom der skal en hvis tid til før disse rør lyser med fuld styrke. Til gengæld bruger de kun cirka en fjerdedel effekt for den samme mængde lys.

Den første lampe af denne type med indbygget forkobling, en Philips SL*80 (1984), havde magnetisk ballast og glimtænder, men senere gik man over til elektroniske forkoblinger (vejer og fylder mindre).

Lyskilden, der er målt på ved denne lejlighed, har elektronisk forkobling men det er mildest talt ikke et kønt syn når det kommer til strømkurven...

Kurver over spænding, strøm og effekt ved 230 V AC

Kurver over spænding, strøm og effekt for et kompaktlysstofrør ved 230 V AC.
Der er langt fra en sinuskurve til den aktuelle strømkurves pulsagtige strømoptag (rød). Strømmens effektiv­værdi er udregnet til 98,84 mA, men den når en spidsværdi på 471,0 mA og er i øvrigt nul ampere i længere tidsintervaller. Det pulsagtige strømoptag resulterer i en pulsagtig effektkurve (sort), der et kort øjeblik er oppe på 140 W. Middeleffekten er udregnet til 12,65 W, et stykke fra rørets nominelle effekt på 15 W.


Kurverne undersøges mht indhold af harmoniske overtoner.

Analyse af harmoniske overtoner i strøm og spænding

Overharmonisk analyse af strøm og spænding til kompaktlysstofrør.
Der er et meget betydeligt indhold af harmoniske overtoner i den optagne strøm. Strømmen ses opløst i grundfrekvensen 50 Hz (0,05 kHz) samt overtonerne 150 Hz, 250 Hz osv. Den harmoniske forvrængning THD-I (rød) er oppe på 127,2 %. Spændingen er heller ikke perfekt sinusformet med den flade top. Der bliver angivet en THD-U (blå) på 1,499 %.Interne links til emner i dette opslag: Eksterne links til emner i dette opslag:


Home | Copyright © 2002-2023 Cubus | cubusadsldk@gmail.com