Home

Artikler
Robot
Netværk
Tele
Installationer
Lys
Komponenter
Elektronik
Cases
Håndværk
Elektroteknik
Historien
Af interesse
Diverse
Opslag
Billedopslag
FAQ
Video
Links
Om

Tilpasset søgning

Spændingskurve, chok tyggegummi

Dokument oprettet:14 Dec 2012
Senest ændret:24 Apr 2021

Chok tyggegummi - Shock, Pull here, Trick toy gum.Hvordan ser spændingskurven ud, afgivet fra et såkaldt chok tyggegummi?

Chok tyggegummi ligner til forveksling en almindelig pakke tyggegummi. Et bydende stykke sølvpapirom­viklet gummi stikker ud fra pakningen.

Hvis man tager fat i det tilbudte stykke tyggegummi og trækker til, sluttes en kontakt i pakningens indre og man får et ganske ubehageligt elektrisk stød. De elektriske ubehage­ligheder varer lige så længe der holdes fast om snyde­gummiet.

Produktet annonceres som en harmløs spøg men for de fleste vil det føles særdeles ubehageligt og grebet om trick gummiet slippes øjeblikkeligt. Der findes dog også menne­sker som uden større postyr kan tage fat og holde mens spænd­ingsniveau og frekvens vurderes med nøgtern mine.

Målt med et oscilloskop ser udgangsspændingen, mellem over- og underside af det udstikkende stykke tygge­gummi, således ud:

Spændingskurve afgivet af chok tyggegummi

Spændingskurve afgivet af chok tyggegummi
Udgangsspændingen består af en regelmæssig række af korte pulser med en spidsspænding på 652,2 volt. Tidsmæssigt går der 1,776 ms mellem hver spændingsspids, hvilket svarer til en frekvens på 563,1 Hz.


Nedenfor er der zoomet ind på en enkelt spændingspuls.

Spændingskurve afgivet af chok tyggegummi, zoom

Spændingskurve afgivet af chok tyggegummi, zoom
Spændingsspidsen klinger hurtigt af. Fra start af pulsen, og indtil den sidste større svingning (over 200 V) passerer nul, går der ca 25 µs. Spændingens effektivværdi for det fulde skærmbillede (uden zoom) er beregnet til 38,78 V.


De høje spændingspulser frembringes af et mindre elektrisk kredsløb forsynet fra tre serieforbundne AG10 knapceller af 1,5 volt, ialt 4,5 V.

Chok tyggegummi, indmad

Chok tyggegummi, indmad
Indmaden i chok tyggegummiet. Til venstre det udstikkende stykke trick tyggegummi, som slutter strømkredsløbet når der bliver trukket i det. I midten en lille rund printplade med et par komponenter, der sørger for at slutte og afbryde for strøm­men ca 563 gange pr sekund. Under den sorte plastik på den tøndeformede komponent gemmer der sig en spole med udtag. Det er denne komponent, der i et kort øjeblik genererer den høje spænding når den af elektronikken pludselig får afbrudt sin strømtilførsel.


På siden af pakken kan man læse følgende tekst:

WARNING:
Use at your own risk. Not recommended for children under 14 years old, adults over 50 years old, or persons with any medical conditions.

Interne links til emner i dette opslag: Eksterne links til emner i dette opslag:


Home | Copyright © 2002-2024 Cubus | cubusadsldk@gmail.com