Home

Artikler
Robot
Netværk
Tele
Installationer
Lys
Komponenter
Elektronik
Cases
Håndværk
Elektroteknik
Historien
Af interesse
Diverse
Opslag
Billedopslag
FAQ
Video
Links
Om

Tilpasset søgning

Dansk flerpolet system

Dokument oprettet:20 Mar 2005
Senest ændret:25 Mar 2017

Større brugsgenstande, som fx et komfur, tilsluttes fra tid til anden med et fladt 5-polet stik. Stikket, der tåler 16 A, er beregnet for 3 faser, nul og jord. Kontaktsystemet kaldes for "Dansk flerpolet system". Men hvor er det nu, at de 3 faser, nul og jord er placeret i stikkontakten?


5-polet stikkontakt
Dansk flerpolet system med angivelse af nul, fase 1, beskyttelsesleder, fase 2 og fase 3. Skrevet med den i 2005 anvendte farveskabe­lon til elektriske ledere.


Det ses, at den midterste terminal, jordterminalen, er udformet som et L, ligesom der er nogle "styr" ved L3, så stikproppen kun kan indsættes på den rigtige måde.

Som oftest er der en angivelse af terminalernes tilhørsforhold i stikproppen. I ældre stikpropper kan bogstaverne R, S og T være anvendt i stedet for L1, L2 og L3.


5-polet stikprop
En åbnet 5-polet stikprop.


Hvis en brugsgenstand kun skal have 230 V (dvs nul og en af de tre faser), og tilledningens nul og fase tilsluttes forkert i stikproppen til to faser (400 V), "brænder" det tilsluttede apparat efter al sandsynlighed af. Afbrænding af en brugs­genstand kan nu også ske i situationer, hvor man skulle tro tingene var lige ud af landevejen...


Case
En kompressor var netop blevet leveret fra leverandøren og skulle tilsluttes 3x400 V af elektrikeren. Det var der ingen ben i. Efter endt montering blev der tændt for strømmen. En noget ubehagelig lugt af brændt lak og printplade sneg sig op i de omkringståendes næsebor.

Efter at have konstateret, at maskinen på ingen måde kunne starte, og rent faktisk var blevet brændt af, blev der skævet til kompressorens typeskilt. Maskinen var kun beregnet for 3x230 V.

Ved en fejl var der blevet leveret en kompres­sor, som i stedet skulle have været sendt til Norge. I Norge er der 230 V mellem faserne og ikke 400 V som i Danmark.Interne links til emner i dette opslag: Eksterne links til emner i dette opslag:


Home | Copyright © 2002-2019 Cubus | cubusadsldk@gmail.com