Home

Artikler
Robot
Netværk
Tele
Installationer
Lys
Komponenter
Elektronik
Cases
Håndværk
Elektroteknik
Historien
Af interesse
Diverse
Opslag
Billedopslag
FAQ
Video
Links
Om

Tilpasset søgning

Hvad er en konverter?

Dokument oprettet:4 Sep 2010
Senest ændret:24 Apr 2021

En konverter, der mere specifikt er en inverter fordi den omdanner en DC spænding til en AC spænding. Branford, GP-12-300. En elektrisk konverter (omformer) er overordnet en kompo­nent, som omdanner elektrisk energi fra en form til en anden. Man kan umiddelbart forestille sig følgende fire omdannel­ser:

  • AC til DC
  • DC til AC
  • DC til DC
  • AC til AC
Omdannelsen fra DC til DC kan være fra et spænd­ingsniveau til et andet. Ved AC til AC kan omdannelsen fx omfatte spænd­ings­niveau, frekvens, antal faser og kurveform.

Når effektflowet i omdannelsen går fra AC til DC kaldes kom­ponenten mere specifikt for en ensretter. Går effekt­flowet fra DC til AC er der tale om en inverter (vekselretter).

På billedet til højre ses en konverter, der kan omdanne 12 volt DC, fx fra en bilakkumulator, til 230 V AC. Da omformningen af elektrisk energi går fra DC til AC er der specifikt tale om en inverter.

Udgangsspændingen på nogle 230 V invertere har en form, der kun tilnærmelsesvis ligner en sinuskurve.


Firkantet udgangsspænding fra en inverter

Udgangsspænding fra inverter af fabrikat Branford, GP-12-300.
En udgangsspænding af ovenstående firkantede form virker udmærket til forsyning af fx gløde­pærer og varmelegemer mv. Ved andre belastninger, som fx elektroniske strømforsyninger (switch-mode), kan der opstå klikkelyde i den tilsluttede netdel ligesom decideret ødelæggelse af brugs­genstanden kan forekomme. Fx gik den mobile energimåler, nævnt i artiklen om måling af energiforbrug, op i røg i løbet af ca 10 minutter, efter at have været tilsluttet en inverter med ovenstående udgangsspænding og på trods af en relativt lille last på 70 watt.


Invertere fås også med en decideret sinusformet udgangsspænding. Købsprisen for den sinusformede udgave ses til gengæld at være ca 6 gange højere for den samme effekt.


Sinusformet udgangsspænding fra en "ren sinus" inverter

Udgangsspænding fra inverter af fabrikat Waeco, SinePower MSP 352.
En nydelig sinusformet udgangsspænding fra en "ren sinus" inverter. Prisen for en enhed med en belastningsevne på 350 W er set til kr 1800,- mens ovenstående inverter med den firkantede udgangsspænding og en belastningsevne på 300 W er set til kr 300,-.
Eksterne links til emner i denne FAQ:


Home | Copyright © 2002-2023 Cubus | cubusadsldk@gmail.com