Home

Artikler
Robot
Netværk
Tele
Installationer
Lys
Komponenter
Elektronik
Cases
Håndværk
Elektroteknik
Historien
Af interesse
Diverse
Opslag
Billedopslag
FAQ
Video
Links
Om

Tilpasset søgning

Isolationsfejl på et kabel

Dokument oprettet:20 Nov 2002
Senest ændret:24 Apr 2021
Forfatter:Cubus

Denne artikel kan læses som en fortsættelse af artiklen "Isolationsfejl på en lampeledning". Sagen er nemlig den, at der nogle uger efter den beskrevne fejlrettelse på den pågældende udendørs lysinstallation, endnu engang var mørkelagt i præcis samme gruppe af lamper. Og igen opstod der konkurrence imellem HPFI-relæ og automatsikringer omkring hvilken af de to beskyt­telses­komponenter der først afbrød installationen, hvis det da ikke blev gjort i skøn samhørighed. Udkobling skete dog ikke umiddelbart efter genindkobling. Havde elektrikeren ikke gjort sit arbejde ordentligt første gang?

At både fejlstrømsbeskyttelsen og overstrøms- og kortslutningsbeskyttelsen koblede fra, fortalte, at der igen var tale om en fejlstrøm fra spændingsførende ledere til jord, og at der kunne være tale om en ganske stor strøm.

En fejlfinding lige efter bogen

Fejlsøgningen startede med en megning mellem fase/nul og beskyttelsesleder fra gruppeledningens udgangspunkt i tavlen. Bingo! Der viste sig et tydeligt udslag på meggerens viserinstrument. Der var ikke en uendelig stor modstand mellem de spændingsførende ledere og beskyttelseslederen, som der burde være.

Efter halveringsprincippet blev en dåse udvalgt og adskilt, og isolationsfejlen kunne med meggeren påfølgende tydeligt observeres på en enkelt afgrening. Endnu en samledåse på den fejlramte afgrening blev adskilt, og fejlen kunne nu indsnævres til et enkelt kabel, der forsynede 4 lamper på en nedkørselsrampe.


Et knudepunkt i installationen. De forskellige afgreninger megges for isolationsfejl for at indsnævre fejlsøgningen. Der er bid ved et enkelt af kablerne. Ved tryk på testknappen viser meggeren tydeligt udslag. Fra det pågældende kabel forsynes 4 lamper. De øvrige kabler gav intet udslag overhovedet.


Ja, rigtigt gættet - en lampe, der ca udgjorde midten af de 4 mistænkte lamper, blev adskilt for at erfare, i hvilken retning, i det nu meget begrænsede fejlområde, isolationsfejlen kunne tænkes at befinde sig.

Der var ingen fejl at observere i to adskilte lamper. Til gengæld forårsagede kabelstykket mellem de to lamper stort udslag på meggerens viserinstrument, selvom kablet var helt afmonteret i begge ender.


Her megges det mistænkte kabelstykke mellem to lamper ved 1000 Volt. Der skulle have været en uendelig stor modstand (viseren helt til venstre), men modstanden er i stedet meget lille.


Diagnosen var klar: et eller andet sted på kabelstykket mellem de to lamper var der en isolationsfejl.

De to involverede lamper blev demonteret og kablet trukket ud. Lokalisering af skaden krævede mildest talt ikke en lup, som det fremgår af næste billede.


Det fejlramte kabel ligger i rør mellem to lamper og da det bliver trukket ud kommer en meget voldsom skade til syne. Ikke underligt, at automat­sikringer og HPFI-relæ gjorde indsigelser mod at lade strømmen flyde.


Hvordan et kabel, der ligger inde i et rør, kommer til at se ud, som om det har været udsat for en gnaver, der har taget sig et festmåltid, må guderne vide. Det bedste bud er, at det er sket under noget reparationsarbejde på muren. Her skulle et ydre lag, der skallede, hugges af og erstattes af et nyt lag.

Også tankevækkende, at installationen rent faktisk virkede i adskillige uger uden gener fra dette store kabelsår. Der var isolationsbrud ind til kobberet på samtlige 3 ledere i større eller mindre grad.


Interne links til emner i denne artikel: Eksterne links til emner i denne artikel:


Home | Copyright © 2002-2023 Cubus | cubusadsldk@gmail.com