Home

Artikler
Robot
Netværk
Tele
Installationer
Lys
Komponenter
Elektronik
Cases
Håndværk
Elektroteknik
Historien
Af interesse
Diverse
Opslag
Billedopslag
FAQ
Video
Links
Om

Tilpasset søgning

Karel Capek: R.U.R. (Rossum's Universal Robots)

Dokument oprettet:12 Nov 2017
Senest ændret:10 Dec 2017


Bogen 'R.U.R (Rosssum's Universal Robots' af Karel Capek
"Rossum's Universal Robots" er et teaterstykke forfattet i 1920 af den tjekkiske forfatter Karel Capek [1890-1938]. Det er i dette værk, at ordet robot, som en betegnelse for en kunstigt frembragt menneskelignende skikkelse, første gang anvendes.


Det var Karel's bror Josef Capek [1887-1945], der foreslog at navngive de menneskelignende skikkelser i teaterstykket ud fra det tjekkiske ord "robota", der betyder noget i retning af slavearbejde.

Stykket foregår på en robotfabrik, som fremstiller særdeles menneskelignende maskiner. Androiderne er bio­logisk baseret og opfundet af den ældre Rossum og siden forbedret af hans søn. Formålet med robotterne, der sælges i tusindvis til hele verden, er at frigøre mennesket fra slidsomt og kedeligt arbejde ved at lade robot­ter­ne sørge for produktionen af varer og tjenesteydelser. Imidlertid begynder robotterne at få selvbevidsthed og idet de indser deres overlegenhed i forhold til deres skaber begynder de at udrydde menneske­heden.

De navngivne robotter i stykket er som følger:
  • Helena
  • Sulla
  • Radius
  • Damon
  • Primus
  • Marius
Nogle robotfirmaer har ladet sig inspirere af fortællingen...

Universal Robots er et Odense baseret robotfirma fra 2005. Firmaet fremstiller kollaborative robotter, dvs robotter, som umiddelbart kan arbejde sammen med mennesker (ingen indhegning).

Universal Robotics (fra 2017 Universal Logic) er et amerikansk firma etableret i 2008, som har spe­cialiseret sig i brug af vision og kunstig intelligens. Ved brug af disse teknologier tilbydes fleksible robot­løs­ninger, som kan reagere realtime på varierende omgivelser og arbejdsemner.Interne links til dette billedopslag:

Eksterne links til dette billedopslag:


Home | Copyright © 2002-2019 Cubus | cubusadsldk@gmail.com